Home / Acne

Acne

Teenagers zijn niet de enigen die onder acne lijden, ook volwassenen kunnen er behoorlijk last van hebben. Het blijkt zelfs dat het aantal volwassenen dat een vette en acne huid krijgt toeneemt en dat dat probleem vaak langdurig is.

Chronische stress verergert acne. En juist volwassenen krijgen steeds meer stress. Ze hebben moeite een goed evenwicht te vinden tussen werk en persoonlijk leven, willen en moeten veel en komen (altijd) tijd te kort. Door langdurige stress ontstaat een te veel aan adrenaline en adrenaline stimuleert de talgproductie. Een goede basis voor acne.

Zowel interne als externe factoren kunnen acne verergeren. Zo kunnen psychologische effecten (interne factoren) uitbarstingen van acne veroorzaken. Dan ontstaat een kettingreactie, want last hebben van acne is frustrerend, met als gevolg stress, waardoor de talgklieren harder gaan werken en dat leidt weer tot nog meer acne. Een externe factor die uit den boze is, is het uitknijpen van puistjes, want dan komen er meer bacterien op de huid.

Vier factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van acne:

Stress stimuleert acne, maar overactieve talgklierenophoping van dode huidcellenbacterien en ontstekingen dragen bij aan de ontwikkeling van acne.

Wanneer overactieve talgklieren te veel talg produceren komt dit op de huid, waardoor de huid vettig en glanzend wordt. Dode huidcellen die loskomen van de huid, koeken vast in deze talg, in plaats van dat ze van de huid afwaaieren. De follikels raken vervolgens verstopt met een mix van talg en dode huidcellen waardoor zuurstof niet meer in de follikel kan komen. Een perfecte bodem voor de groei van bacterien, want de voor acne verantwoordelijke bacterie floreert alleen maar in een omgeving zonder zuurstof. Zo ontstaan verdikkingen, roodheid en ontstekingen rond de follikel, met als gevolg acne.

Om acne succesvol te kunnen voorkomen, behandelen en verbeteren moet hieraan worden voldaan. De talgklieren moeten weer in balans komen, het exfoliatieproces worden verbeterd, zodat dode huidcellen goed de huid kunnen verlaten, bacterien gedood en onstekingen gekalmeerd.

Pascalle kan een behandelplan opstellen zodat we dit probleem samen kunnen aanpakken.

Top